A gyantázásra betérő hölgy vendégek általában bajusz,
szemöldök, áll, hónalj, kar, láb és különböző fazon
szőrtelenítést kérnek. A gyantázást lehet 'hagyományos' olvasztós gyantával végezni, vagy papírcsíkkal lehúzható patronnal felkenhető gyantával.
A gyantázás során az a cél, hogy minél kevesebb fájdalommal, minél kisebb kárt okozva a hámnak, a lehető legalaposabban szedjük ki a bőrből a szőröket.
Az alapos itt azt jelenti, hogy ne tépődjön el a szál se a bőrben, se
közvetlenül fölötte, hanem szépen a kocsonyás tokkal együtt a hagyma is
kijöjjön.
Ennek eredményességét legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg,
hogy megnézzük a lehúzott gyantán lévő kis sünit és ha látunk a szőrök végén egy kis sötét bogyót és esetleg egy átlátszó színű kocsonyás tokot, akkor jól csináltuk.
A gyantázás előtt fontos, hogy ne legyen krémes a felület, ezért a reggeli fürdés után ne használjunk se testápolót, se izzadásgátlót
- persze hacsak nem este hatra van időpontunk:)
Ha mégis
elengedhetetlen ezek használata vagy épp a nyári negyven fokos melegben
megizzadunk, a kozmetikus lemossa, szárazra törlni a felületet, esetleg
fertőtleníti is azt. A alkalmazott gyanták közül már egyik gyanta sem igazi fagyanta.
Amit most hagyományos gyantának hívunk, az csak annyiban emlékeztet az
eredeti barnás színű gyantára, hogy ugyanúgy spatulával kenik
fel és megszilárdulva kézzel (nem papírcsíkkal) tépik le, de már szintetikus
összetevőkből áll. Elterjedésében szerepet játszott, hogy kevésbé
allergizál és jobban kezelhető mint az eredeti fagyanta, de mindenképpen
gyorsabb vele dolgozni.
Az új
típusú szintetikus gyanta már első olvasztáskor jó állagú és egyszer használatos - ezzel kedvezve a higiéniának is.
A gyanták színe változatos, általában a kiegészítő "hatóanyagtartalmat" jelzi. A kék azulénes, a rózsaszín titándioxidos, a zöld klorofillos, a vajszínű sheavajas, a barna csokoládés szokott lenni. Ez a gyulladáscsökkentő hatóanyag-tartalom a pár másodperces bőrön töltött idő alatt számomra
megkérdőjelezendő, de tény, hogy a gyanta állagát jelentősen
befolyásolja: mind a tapadását, mind az olvadáspontját. Minél több
szárazanyag- vagy zsírtartalom van egy gyantában, annál kevésbé tapad,
ergo annál kevésbé tépi meg a bőrt, így okozva kisebb kárt benne, ez
viszont a szőrtelenítés kárára is válhat, hiszen az erősebb szálakat sem szedi ki. Általában a
kíméletesebb gyantafélék olvadáspontja viszonylag alacsony, így azokat
nyári kánikulában lehetetlen használni, a keményebbek viszont egy télen
jéggé fagyott lábszárra tudnak másodpercek alatt törésig szilárdulni.
Érdemes egyszerre kisebb területet bekenni és azt letépni, így azonnal rátehető a másik tenyér a fájdalmas területre. A kozmetikus kezének rátétele a szőrtelenített bőrfelületre tudományosan bizonyítottan csillapítja a fájdalmat, csökkenti a pirosságot. Egyfelől akármilyen meleg is a kéz, az épp égő érzetű felületnél mindig hidegebb - így hűsít, másodrészt maga a nyomás fizikálisan nyomja vissza az érkező hisztamint, harmadszor a kéz érintése jó érzéssel tölt el, nyugtat.
Gyantázás után a maradék gyanta eltávolítására és az utóápolásra érdemes kifejezetten szőrtelenítéshez ajánlott terméket választani, mely igénytől függően lehet olaj vagy krém állagú.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése